Интервю с Д-р Валери Голдщайн – стоматолог и човек на Духа

HomeИнтервюта

Интервю с Д-р Валери Голдщайн – стоматолог и човек на Духа

На гости сме в кабинета на д-р Валери Голдщайн, един от нашите дългогодишни клиенти и приятели. Това, което провокира разговора, е не само фактът, че д-р Голдщайн е експерт в изработката на директни фотополимерни фасети (при това с нашата Charisma Classic), но и неговите изключително интересни занимания и духовни практики извън стоматологията. За предизвикателствата в професионален план във вече почти едногодишния период на пандемия, за неговата специализация в изработката на фасети и връзката между стоматологията и духовните практики (крия йога и паневритмия), разговаряме с д-р Голдщайн.

Палитра от цветове, светове и красиви усмивки. Интервю със зъботехника Иван Иванов.
Hydrovitality – технология от космоса
Предимства и тънкости в работата с индиректни възстановявания

– Здравейте, д-р Голдщайн! Много се радваме, че сте първият гост на нашия блог и Ви благодарим, че приехте поканата за това интервю. Може би читателите, които не Ви познават, ще се впечатлят от фамилното Ви име. Ние сме любители на немския език и култура и знаем, че то се превежда като „златен камък“. Разкажете ни малко повече за него.
– Здравейте! Моята философия и тази на повечето духовни учения е, че гените на човека се наследяват от майката и бащата, получава се едно тяло, в което влиза самият човек, който е съвсем различен дух. Фамилията Голдщайн е на моя баща. Един от прадедите по бащина линия пристига по нашите земи с руската армия по време на Руско-турската освободителна война 1878 – 1879 г. и решава да се установи тук, с което поставя началото на българския клон на нашия род. Но според семейните легенди основателите на фамилията са живели далечния 9 век, в зората на руската държава, когато България е управлявана от хан Крум, а на Запад властвал Карл Велики. Един от далечните предци е търгувал с коприна и я е доставял от Китай лично на Карл Велики. Неговите кервани с коприна преминавали през цяла Азия, съпровождани с много войници – имали са 3000 – 4000 армия, за да доствят безценната стока невредима. Коприната се търгувала в злато – на 1 кг. коприна се плащало 1 кг. злато, което търговците получавали в златни късове. Точно оттам произлиза името на нашата фамилия, което се превежда като „златен къс или камък“.
Потеклото на майка ми също е много интересно. Тя е родена в ловешкото село Дерманци и е родственица на Христо Чернопеев, един от родолюбивите българи, истински възрожденец, който се ражда в навечерието на Освобождението и участва активно в по-сетнешните войни за обединението на българската държава.
Но не името прави човека, а човекът прави името. Може да имаш всякакво име, но пак да не си достоен човек и обратно.
– Как практикувате професията си в условията на пандемия? С какво се промени работата Ви и забелязвате ли промяна при Вашите пациенти?
– Моята работа с нищо не се промени. Това, което се промени, е фактът, че изчезнаха пациентите, особено в началото. Станаха по-уплашени, в стремежа да предпазят себе си и семйствата си.
– Попадал ли сте на проучвания за последиците в устната кухината за хора, вече преболедували корона вирус?
– Аз съм един от тези хора, преболедували вируса. Имам наблюдения и над редица мои пациенти и мога да кажа, че не виждам отражение в устната кухина. Моето виждане е, че този грип е по-тежък и особен, защото е нов. Той не е фатален за повечето хора, но това, което намирам за опасно при него е страхът, който води след себе си. Смъртта се случва на всеки рано или късно, точно тогава, когато трябва, и е следствие на изчерпването на жизнената енергия на човек. Умираме веднъж, но от страх се умира всеки ден. Страхът в малки количества е протектор, той е защита, но в големи – е много вреден. Има толкова случаи, в които хората се разболяват от това, от което се страхуват.
– Знаем, че любимото Ви професионално предизвикателство, е изработката на фотополимерни фасети. Разкажете ни повече за тях.
– Фасетите, които изработвам от много години насам, са моята запазена марка. Те са насочени към възстановяването на зъба, към подновяването на цвета, формата и естетическия му вид. С тях могат да се избегнат шините, макар че по-добрият вариант е тази корекция да се случи в ранна възраст, с носене на брекети и шини, когато се налага. Но ако все пак този момент е изпуснат, те са много добро решение. Фасетите се моделират още при счупени и разрушени зъби, с много пломби. Могат да заместят короната и предимствата са много. Най-напред – при тях не е необходимо изпиляване на зъбите (както при обикновените фасети и при короните), а само иглаждане на самия зъб. Тоест те са изключително щадящи емайла. Единственото условие е зъбът да бъде идеално почистен – да няма никаква кариозна тъкан. Това, което реално правя, е да моделирам самата фасета като скулпура. Това е много фино изкуство, за което е необходимо ръка и опит, точно като художниците. Спомням си, че преди години Вие (бел.ред. – Карис М) организирахте курс за изработка на фасети. Гост беше лектор от Гемания, професор, който демонстрираше моделирането на фасети. Оказа се, че аз съм правил фасети много по-рано дори от самия него, още преди промените. Но този професор вече ги беше патентовал. Преди това си мислех, че има и други колеги, които се занимават с това, но се оказа, че съм първият у нас.
– Сигурно имате много интересни случаи, свързани с моделирането на фасети?
– Сещам се за мой близък приятел, който през 90-те години живееше и работеше в Канада. Беше си дошъл за малко в България и преди да се върне обратно – дойде в кабинета ми, за да го прегледам и направя някои кариеси. Беше петък, а уикенда замина на Витоша. Рано сутринта в понеделник се появи пред вратата на кабинета и ми се усмихна. Беше със счупени предни зъби от трети долу до трети горе – 1/3 от тях бяха счупени, заради челен удар със скиор. Трябваше да замине на всяка цена на следващия ден, беше си купил билети и отпуската му беше приключила. Казах му „Сядай!“ и започнах моделирането. Взех му отпечатък и моделирах всички счупени парчета от фосфат цимент, перфектно загладени като зъб. И така за един ден успяхме да се справим със ситуацията. По-късно се появихте Вие и най-хубавият материал за моделиране на фасети – Charisma Classic на Kulzer, с който моделажът се оформя директно в устата. Това е по-добрият вариант, макар и по-трудоемък за пациента и за мен. Така зъбът е по-здрав, цветът не се променя и има възможност да се сътворят чудеса.
– Вие сте ортопед като специалист, тоест занимавате се с изработка на корони, мостове и протези. Кажете ни какви са предимствата на Вашите фасети пред стандартните такива и короните например?
– Най-напред зъбът и неговият емайл се щадят максимално. Мога да кажа, че моите фасети са биологични – те стават едно със зъба и заместват емайла, не се появяват кариеси и не се развалят.
– Каква е продължителността на живота на фасетите? Колко устойчиви са те?
– Продължителността е много голяма, на практика вечна. Ако се оголят с годините, което е възможно, се коригират като шиичен кариес, много лесно и бързо. Възможно е и да се отчупи парче от фасетката с костилка от някакъв плод например, тогава отчупената част се допълва и моделира отново за отицателно време. Тук много добре изпъква предимството пред стандартните фасети – възстановяват се много бързо, лесно и евтино. Освен това, че са биологични, щадящи емайла, както казах вече, те са и много по-евтини. Зад тях стои трудът на стоматолога, а при короните и стандартните фасети – и този на зъбтехника.
– Ако клиенти, на чиито зъби са поставени фасети, решат в последствие да избелят зъбите си – би ли било възможно? Или е необходимо избелването да се извърши преди поставянето на фасетите?
– Цветът може да бъде по желание на клиента, от най-белия към най-тъмния. Разбира се, бялата усмивка винаги е на мода, особно при жените. Ако зъбите се моделират частично с фасети и се направи един цялостен план за корекция на усмивката, е необходимо останалите зъби да се избелят (ако желаният цвят е по-бял от естествения). Ако трябва да се коригира цветът на зъбите, които се работят – това е напълно възможно с фотополимера на Kulzer, с който работя, и не е необходимо избелване. Най-напред поставям опакерен цвят, който напълно заличава цвета на зъба, дори и да е чисто черен. Това е плътен, нежив цвят, върху който се нанася и емайловият цвят. Завършва се с други транспарентни разцветки и така се получава един съвършен зъб.
– Нужна ли е специална грижа след поставянето на фасети? Казвате, че са резистентни към оцветяване. Но при стандартните фасети Ваши колеги съветват да се избягват определени храни и напитки, като например кафе, чай или червено вино?
– Те са резистентни към оцветяване и не мисля, че трябва да се избягва каквото и да е заради фасетите. Разбира се, ако се случи оцветяване, нищо не е фатално и това е един от многото плюсове. Необходима е минимална поддръжка от стоматолога, който ги е моделирал. Той ги почиства със специална гумичка, ако е неободимо – се използва избелващ препарат и цветът се възстановява в рамките на 15-20 мин. за минимална цена.
– Има ли някаква препоръка относно броя на фасетите, които трябва да се поставят за корекция на усмивката?
– Броят на фасетите зависи от желанието и конкретната ситуация в устата на пациента. Имам пациент, на който поставих фасети на почти всички зъби, тъй като бяха много разушени. Оттогава минаха повече от 15-20 години, а моделираните зъби не са мръднали. Това с усмивката е много индивидуално. Има хора с големи широки усмивки – виждат им се чак 5-6-ти зъб. Затова бих казал, че всеки човек е съвсем индивидуален случай.
– В кои случаи НЕ се препоръчва поставянето на фасети?
– Има такива случаи – абсолютно се забанява поставянето на фасети при случаите, когато зъбите са здрави, идеално прави и идеално бели.
– Има ли случаи, в които пациентът няма здрави зъби и не могат да се поставят фасети?
– Няма такива случаи.
За нас не е тайна, че за изработката на фасети от много години използвате фотополимера на KULZER – Charisma CLASSIC. Какви са неговите предимства и каква е обратната връзка на клиентите за качеството на материала?
– Когато започнах да работя с Chaisma Classic нямаше такова разнообразие от материали. Нямаше изобщо фотополимер с качествата, които търсех. Затова още при първото моделиране с нея разбрах, че е тя е моят материал. Разбира се, в годините качествата й се усъвършенстваха, появиха се и други фотокомпозити, включително и на Kulzer, но класическата Charisma е най-добрият материал за моделирането на фасети. Тя предлага и богато разнообразие от цветове, така че зъбът може да се получи напълно естествен. Имам следния случай с една пациентка, която живее във Фанция и чиято леля работи там като зъболекар. Бях направил зъбите й така, че леля й не можеше да отличи фасетките от истинските зъби.
Нека обобщим предимствата на фасетите: биологични, щадящи зъба, стават бързо, по-евтини са и… все пак нямат ли недостъци?
– На практика така излиза – нямат недостъци. Бих обучил някой колега, който да моделира моите зъби. Аз също искам да имам зъби като на кино артист. Надявам се да се появят желаещи.
– Вие имате дъщеря, тя стоматолог ли е и ако да – защо не обучите нея?
– Моята дъщеря е графичен дизайнер и като малка всички я съветваха да има професията на баща си, но тя никога не е искала. И тук идва това, с което започнахме. Тялото, което е следствие на гените на нашите родители е едно, а душата няма общо с тях. Тя е индивидуална и има свой собствен път.
– Да се върнем в началото. В интрото споменахме, че практикувате крия йога и сте любител на паневритмията. Всички сме чували за йога, медитация, дихателни техники и пр. Допълват ли се, помагат ли си двете практики – духовната и тази на зъболекар?
– Да, намирам нещо общо между тях. В работния процес изпадам в състояние, близко до медитацията. Често преди работа си пускам мантри, музика и се настройвам. Всъщност – основното е желанието за работа. Случвало се е да работя по 5 часа над устата на пациент и да не чувствам никаква умора. Тя се появява чак когато се прибера вкьщи. Според мен това се дължи на концентрацията. В крия йога, а и в йогата като цяло има практики, които също са много продължителни – с тежки и трудни физически упражнения. Това доказва теорията, че човешкото тяло има нограничени възможности, особно когато е в медиативно състояние.
– Бях прочела, че Махатма Ганди често казвал: “Имам твърде много неща да правя днес, не мога да медитирам един час, ще медитирам два часа!”. Как тълкувате това и колко време на ден отделяте Вие за духовните практики?
– Това е много хубава философия и е в основата на духовните учения. За да стане ясно, бих искал да я разтълкувам. За да постигне ниво в духовните практики, е необходимо човек да отговяря на следните условия. Първото от тях е да има поведение на гост, защото човек е гост дори в собственото си тяло. Второто – да има поведение на свидетел. Каквото и да става, един просветлен човек се държи като свидетел. Защото всичко се случва не с ума, а точно както трябва да се случи, независмо от нас и въпреки нас. И последно – да се приема състоянието на безизборност. Каквото и да се случи – да не се тълкува добро ли е или лошо. Защото за един е добро, за друг – лошо. И защото щом се е случило, е трябвало да се случи. Един от примерите е следният: лисица влиза в хамбара и изяжда една кокошка. За лисицата е добре, защото се е нахранила, но за кокошката не е добре. Тоест – трябва да се приема безрезервно това, което се случва. И точно това виждам в сентенцията на Махатма Ганди. Нямам време, имам много работа, но каквото и да правя – това, което ще се случи, е предопределено, затова ще поработя над усъвършенстването на духа.
Кои са пътищата, през които трябва човек да премине, стремейки се към усъвършенстване на духа? Вие имате ли духовен учител?
– Човешката душа винаги се стреми към усъвършенстване. Един човек, търсещ духовното, изминава нелек път. В него чистотата на тялото е много важна, не само физическа чистота, а и доброта, чистите мисли, говорене и действия. Полагането на лични усилия при физическите практики и последователността са също от голямо значение. На трето място е общуването с други духовни хора – учители, светци, защото има една такава поговорка – „С какъвто се събреш – такъв ставаш.“ И последното е четене на свещени текстове и духовна литература. За мен първата среща беше с произведението на Ошо – „Интуиция“. Затова мога да кажа, че именно този индийски философ и мислител е моят първи учител в пътя към духовното.

Освен практикуването на йога, Вие сте последовател на учението на Петър Дънов. Откривате ли общо между йогата и паневритмията?
-Това са духовни учения и в дъното на всички тях стои стремежът към Бог (през призмата на монотеистичните религии) или опознаването на Върховната реалност, Просветление, или още Чистото и Непроявено съзнание. Човечеството се стреми към него още от зората на своето съществуване, както се стремят и многото учения и философии на Изтока и не само. Петър Дънов, наричан от своите последователи Беинсá Дунó, е една наистина уникална личност, учител и духовен водач на хора от целия свят. Основаната от него школа на Всемирното бяло братство, литературата, която оставя Учителят, медитациите, груповите молитви, танцът паневритмия са цяла система от духовни практики, които са близки до много хора. Разликата с йогата е в това, че при учението на Петър Дънов медитацията се постига през система от движениям в съчетание с танци и взаимодействие с другите, докато при йогата медитацията е индивидуална и самовглъбена.
– Как да звършим нашия разговор?

С надеждата, че ние, човеците, ще се изтласкаме от това най-ниско стъпало, на което сме в момента, ще разкъсаме оковите, които се опитват да ни поставят, и ще следваме нашата природа, която всъщност се стреми към еволюция. Не бива да забряваме също, че трябва да търсим развитието вътре в нас, а не извън нас!

COMMENTS