Интервю с Калин Иванов, лицензиран демонстратор на керамичните системи на KULZER и един от нашите най-усмихнати и позитивни колеги

HomeЕкспертни решенияИнтервюта

Интервю с Калин Иванов, лицензиран демонстратор на керамичните системи на KULZER и един от нашите най-усмихнати и позитивни колеги

Разговорите с Калин винаги са удоволствие, затова бързаме да зададем въпросите си към него. Поводът за интервюто е практическият курс, който се проведе на 13.03.2021 в нашия офис с участието на Калин и негови колеги зъботехници. Темата избрахме заедно, според интереса и въпросите на клиентите ни – основните моменти и особености при работата с HERACERAM SAPHIR. Много зъботехници вече познават и оценят керамичната система SAPHIR, а едно от безпорните й качества е специалната „Light buster” технология, която създава натурална опалесцентност в керамиката, гарант за максимално естествен резултат и естетична работа. Защо именно да изберете да работите с НЕRACERAM SAPHIR, какво я отличава от класическата керамика на KULZER, как протичат практическите курсове на Калин и още много интересни въпроси, свързани с практиката му на зъботехник и мениджър на лаборатория „Magicdent“ – това са част от въпросите, чиито отговори може да прочетете в следващите редове.

Справочник за избор и употреба на дезинфектанти и контрол на инфекциите
В света на дигиталната медицина с новите интраорални скенери Cara i500 и Cara i700
Професионалните облекла на Confezioni Cappello и влиянието на цветовете върху настроението в стоматологичните кабинети

– Здравейте, Калин! След дълго прекъсване отново имахме възможност да проведем практически курс –  този път за особеностите и тънкостите при работата с HERACERAM SAPHIR. Изминалата година беше предизвикателство за всички ни – забелязахте ли промяна в нагласите на Вашите курсисти и можем ли в тази ситуация да подходим позитивно към бъдещето?

– Здравейте! Срещата с колегите, които се включиха на курса, беше изключително приятна и радостна, мисля не само за мен, но и за останалите зъботехници. Въпреки че дигитализацията се развива с големи темпове и настоящата среда на изолация благоприятства развитието на онлайн курсовете и уебинарите, в нашата професия практическите курсове са много важни и полезни за зъботехниците. Едно е да проследиш процеса на работа лице в лице с демонстратора, да се докоснеш до материала, да бъдеш насочван, така че да се разкрие красотата на порцелана, да можеш да зададеш въпросите си в момента, в който възникнат, да видиш и разбереш къде и защо грешиш, как да направиш работата си по-добра, и пр. Желанието и стремежът към по-добра квалификация и придобиване на опит е това, което виждам в повечето колеги и това е позитивното за дните, които предстоят.

– Практическият курс, който проведохме на 13.03.2021 заедно, засегна работата с керамичната система на HERACERAM SAPHIR. Разкажете ни как протичат провежданите от Вас курсове и доколко работата с керамиката на KULZER се усвоява от курсистите в рамките на тези занятия?

– Курсът протича на няколко фази. Първата, разбира се, е теоретична. Най-напред правя презентация на керамичната система, с която ще работим – какво прествлява, какви маси и ефекти съдържа, какви възможности има, каква е нейната философия. Познавам добре керамичните системи на българския пазар и това много ми помага за насоките и подкрепата, които давам на колегите за плавно преминаване към работата с HERACERAM SAPHIR. Следва практическата част – като с всеки курсист се работи индивидуално. Аз имам модел, на който демонстрирам как се нанася керамиката, как да се постигне максимална естетика и защо керамичната система SAPHIR отговаря на всички съвременни изисквания. НО – държа всеки от курсистите да дойде със свой реален случай от лабораторията. ЗАЩО? Обиконовено такива практически курсове протичат с фантомни модели. Там винаги се разглежда един идеален случай,  при който всичко се случва прекрасно.  Но за мен е по-важно да покажа на курсистите как да работят в реална среда, със случаите и проблемите от своята практика. Аз съм като всички останали колеги – тъй като също работя в лаболатория –  всеки ден се срещам с проблеми и специфични клинични случаи, за които търся най-добрите решения. Точно това се случва и на практическите курсове.

– Освен демонстратор на керамичните системи на KULZER, Вие сте мениджър на модерна и успяваща лаборатория. Казахте, че познавате и другите керамични системи на българския пазар – може ли да посочите предимствата на HERACERAM SAPHIR и защо една лаборатория да се спре на нея?

          

На практическия курс за работа с керамичната система HERACERAM SAPHIR, който се проведе на 13.03.21

– Тук ще бъда много категоричен – ПЪРВО, защото SAPHIR отговаря 100 % на съвременните изисквания за минимално инвазивно изпиляване на зъбите. Стоматологията и материалите са стигнали толкова напред, че запазването на зъба е стремеж на всеки стоматолог. И така при работа на съвсем малки пространства –  зъботехникът може да постигне прекрасни резултати. ВТОРО – защото тя е изключително манипулативна. Често курсовете ни се посещават от зъботехници, които тепърва започват практиката си и нямат опит в работата с керамика. Те навлизат в нея веднага и резултатите им са наистина добри. Пол Фихтер, човекът който разработва системата на SAPHIR, се е погрижил с много малко маси и усилия на керамиста – да могат да се постигат много добри резултати. ТРЕТО – ако един колега знае как точно да работи с керамиката, която е синтетична, чипинга или отчупването на парченца от нея е сведено до минимум. ЧЕТВЪРТО – работният процес е максимално бърз, а това в нашата професия е много важно. ПЕТО – работата е икономична, тъй като масите са много покривни – с един тънък  слой – може да се постигне наистина добър резултат. И пак се връщаме на първото предимство – по този начин се заема възможно най-малко пространство, което позволява реставрация с минимално изпиляване на зъба.

А в кои случаи препоръчвате работа с HERACERAM SAPHIR?

– Във всички случаи, в които се търси висока естетика. Но най-вече – при сложни клинични случаи, където е нужно да работиш на много малко пространство, със SAPHIR съм постигал най-добри резултати.

– Един въпрос, който често нашите клиенти задават – кое отличва SAPHIR от класическата HERACERAM и кое е общото по между им?

– Много са общите характеристики между двете керамики. Това, което е важно да се знае е, че керамичната система на SAPHIR е усъвършенстваната класическа HERACERAM. На представянето й, през 2019 г. в Будапеща, където присъстваха всички демонстратори на KULZER за Европа, нейният създател Пол Фихтер направи забележителна презентация. Тя е много по-хроматична и транспарентна. Освен това нейната опакерна маса е уникална, защото когато попадне светлина в нея, тя я разсейва, а не я връща обратно, както при повечето опакери. Освен това KULZER направиха двете керамични системи съместими, което беше страхотен маркетингов ход. По този начин всеки колега, който има желание да я пробва – може плавно да премине към нея, ако до тогава е използвал класическата HERACERAM, без да е нужно да закупува целия сет от маси и да прави такава голяма инвестиция.

– Вече знаем, че комбинацията между HERACERAM и HERACERAM SAPHIR е напълно възможна. Ако се спрем на варианта да работим и с двете керамики едновременно – кои маси е добре да подберем от SAPHIR и кои от стандартната HERACERAM?

           

– Няма точно установени правила, стига колегите да се чувстват удобно. Много колеги са свикнали с класическата HERACERAM и по-трудно преминават към опакера на SAPHIR. Нанасянето действително е специфично и по-различно от този на класическата HERACERAM, има специфична консистенция, която на всеки мой курс демонстрирам. Но опакерът на SAPHIR е уникален и всеки, който започне да работи с него, е изключително доволен и знае, че само едно нанасяне е достатъчно, за да се постигне страхотен резултат. Това може да се види ясно на едно много специфично място на всяка реставрация – на шийката, където мястото е ограничено.

– Организирали сме съвместно няколко практически обучения за работа с НERACERAM ZIRKONIA и HERACERAM ZIRKONIA 750. Тъй като ежедневно получаваме много въпроси от Ваши колеги, какво трябва да се знае за употребата на двете керамики? Могат ли да се използват заедно и ако да – при какви условия?

– ZIRKONIA и HERACERAM ZIRKONIA 750 не могат да се комбинират – и причината се крие в името на новата ZIRKONIA 750, която се изпича на 750 градуса. Тоест това е един по-ниско топим порцелан, който може да се пече и върху лициев дисиликат. Това ще го оценят най-вече колегите, които работят с безметални рестврации. Затова и този материал е страхотен и наистина е направен така, че да заема максимално малко място, а да изглежда изключително естетически.

– Разкажете ни за Вашия професионален път, заради който имаме радостта да се познаваме и работим заедно от години. Школата на KULZER Ви среща с много изключителни имена и технолози във Вашата професия. Кои от тях може да откроите?

– Имал съм щастието да се уча и работя с едни от най-добрите специалисти в зъботехниката на нашето време, почти веднага след като завърших образованиеито си. Като имена мога да посоча Пол Фихтер – човекът, който създаде керамичната система SAPHIR. Участвал съм на десетки негови лекции, обучения и практики – един изключителен професионалист. Мога да откроя Мурад Казим, също от школата на Кулцер, който в самото начало на моята кариера като зъботехник, ми показа един невероятен свят с много възможности. Други имена са Томас Бакшайдер, Руди Нойгебауер, Хелмар Цее и много други. Прекарал съм изключително много време извън страната в обучения, наблюдавайки работата на другите, и мога да кажа, че се опитвам да прилагам най-добрите примери оттам в моята лаборатория. Макар че никога не можем да разчитаме, че ще работим с идеалния случай, се стремя резултатът на всичко, с което се захвана, да бъде максимално добър –  да е естетичен, биологично поносим и възможно най-малко изпилявания и най-вече пациентът да се чувства добре.

                

С Мери Константиниду, Томас Бакшайдер и Пол Фихтер

– Споменахте, че имате впечатление от работата на зъботехниците в Германия и Западна Европа. Според Вас има ли съществена разлика, която отличава българските зъботехници от немските им колеги?

– Да, така е и мога да кажа, че като качества и кадри българската зъботехника по нищо не отстъпва с тази в европейските страни. Още повече, че през последните 10 години – техническото оборудване в лабораториите се осъвремени, вкараха се нови технологии и мога да кажа, че сме много равностойни във всяко едно отношение.

– В ерата на технолгиите и дигитализацията можем ли да кажем, че големите инвестиции са предпоставка за успех и у нас?

– Разбира се. Според мен е жизнено необходимо лабораториите да се дигитализират. Нанасянето на керамика на ръка ще бъде в бъдеще едно много бутиково и скъпо удоволствие. Проблемът е, че ние (бел.ред. – зъботехниците) инвестираме страшно много средства за дигитализация, но за жалост живеем и работим в България и няма как да имаме добра възвръщаемост.

– Мислите ли, че новото поколение зъботехници е облагодетелствено заради модернизацията на работата – по-добри материали, с които се работи по-бързо и лесно, дигитализацията и пр.?

– Безспорно…едно е да ореш нивата с волове, съвсем друго е да обработваш земята с машина. НО за мен един много добър зъботехник трябва да умее да постига резултати и с ръцете си. Аз например от години работя в дигитална среда, но не се притеснявам, че техниката може да спре да работи – тъй като мога с ръцете си да направя всичко необходимо.

– Предполагам, че работите с колеги и стоматолози от цяла България, въпреки, че лабораторията Ви е позиционирана в Пловдив?

– Да, разбира се. Като демонстратор на KULZER аз разговарям и съдействам на колеги от цяла България. Хубавото е, че при по-сложни клинични случаи – винаги мога да се консултирам с колегите и специалистите на KULZER от цял свят. Що се касае до работата ми със стоматолозите – с навлизането на интраоралните скенери – тя се улеснява и ще се улеснява с пъти. С един интраолен скенер например, с един клик на мишката, моделът е вече при мен. Разбира се работим и по стандартния начин – разстоянията вече не са пречка в съвременния свят.

– Споменахте, че срещате все повече кабинети, които разполагат с интраорален скенер? Имате ли впечатления от интраоралния скенер, който предламе – MEDIT I-500?

– За съжаление, не бих могъл да кажа, че употребата на интраоралните скенери е повсеместна. Но това е бъдещето и нещата отиват натам. Когато кабинетът използва интраорален скенер, е наистина много по-удобно за двете страни. Това позволява реакция на момента, ако има нещо да се коригира и доуточни веднага и много бързо се преминава към основната ни работа. Стандартният  процес е много по-дълъг – взема се отпечатък, отлива се модел и се губи много време.

По отношение на интароралния скенер MADIT I-500 – мисля, че е страхотно решение. Познавам характеристиките му – високо ниво, лесен за употреба и на много добра цена.

– Вашата съпруга е стоматолог – едно изцяло отдадено на здравата и красива усмивка семейство! Това помага ли в практиката Ви като зъботехник?

– Да, съпругата ми е стоматолог, но аз имам и много приятели стоматолози. Дали тази комуникация ми помага в практиката зъботехник – разбира се. Колаборацията между зъболекарите и зъботехниците е изключително важна. Нужно е тя да се поддържа – прекарвал съм часове в кабинета на съпругата ми и на зъболекарите, с които работя, за да проследя процеса на работа. Моят съвет към колегите зъботехници винаги, когато имат възможност да „се поставят в обувките“ на стоматолога. Защото работата в устата на пациента е съвсем друго нещо. Стоматологът може да има най-доброто желание да ни улесни, но понякога медицински това е невъзможно. Така че – работата ни е екипна, а българите по-трудно работят в екип!

На това ли според Вас се дължи този неявен комфликт между двете професии?

– Да, вероятно това е една от причините. Има йерархия и подреденост, които е редно да бъдат спазвани. Докторът предписва и изписва това, което е нужно да се направи от нас, зъботехниците. Ние изпълняваме зададеното. Разбира се, има моменти, в които нашата преценка също е важна – тези неща се доуточняват с клиниката и се взема решение какво точно е необходимо да се направи, за да бъде максимално добре за пациента. Винаги съм казвал, че на модела мога да направя всичко, това обаче не е целта. Целта е тази конструкция да пасне в устата на пациента, да е достатъчно биологично поносима, да носи комфорт, а това може да прецени докторът. Всеки доктор има свой стил на работа, както са и професионалистите и в други различни области. Ще Ви дам един пример – аз и Вие можем да носим еднакъв номер обувки. Но ако Вие обуете обувките, носени от мен – няма да се чувствате комфортно. Те ще са вече деформирани спрямо спецификите на моя крак, моята стойка и моето ходене. Затова казвам, че всеки един от нас трябва да се постави на мястото на другия, което не е лесна задача, но имаме причина, заради която трябва да се направи.

– Вие имате собствена лаборатория, която е наистина прекрасно оборудвана. Разкажете ни малко повече за нея.

– Да, така е. Моята практика е в Пловдив, където се намира и лабораторията ми. Наистина вложих много средства и усилия да я оборудвам прекрасно. Имам и собствен CAD/ CAM център, който е в ползва на много колеги. Работя със специален софтуер за дигитален смайл дизайн, което носи спокойствие и увереност на кабинетите и пациентите. В моята лаборатория се изработват всякакви конструкции, изключвам ордотонски апаратчета. Философията ми е да не отказвам съдествие на стоматолозите, стига да съм полезен. Опитвам се да наложа европейски модел на работа и винаги мога да предоставя дентален паспорт от лаборатория Мagicdent.

С тази философия – остава ли време за почивка и как си почивате?

– Почивам, когато работата ми позволява. Разтоварвам се предимно с музика. Преди да започна да се занимавам със зъботехника, обиколих цяла Европа като професионален музикант. Имам много приятели от музиката и обичам тази среда. Преди да затворят, имахме участия и най-различни инициативи със сдружение „Китара Пловдив“.

– Как да завършим оптимистично това интервю!? С коя песен бихте поздравили колегите си какво послание бихте им оставили?

– Обичам много QUEEN и бих поздравил колегите си с „We are the champions”. В този поздрав е и моето послание: всеки случай, върху който работим, е една малка битка и когато работата е добре свършена, всеки от нас е шампион. Нашето състезание не е между нас, а с нас самите.

Калин и семейство му

COMMENTS