Някои тънкости при работата с керамика Heraceram на Kulzer

HomeЕкспертни решения

Някои тънкости при работата с керамика Heraceram на Kulzer

В рубриката "Експертни решения" ще се опитаме да сме полезни, описвайки и предадавайки експертни съвети и решения при работата с продуктите на Kulzer. През годините сме провеждали и организарали много семинари и обучения и се надяваме да продължим да го правим. Временно това ще се случва тук - на страницата на нашия блог. Очакваме да ни пишете с Вашите въпроси и трудности, които срещате в сферата на стоматологията и зъботехниката. Зад нас стои експертен екип от специалисти, готов да отговори на всеки Ваш въпос.

Интервю с Калин Иванов, лицензиран демонстратор на керамичните системи на KULZER и един от нашите най-усмихнати и позитивни колеги
Интралигаментарната анестезия в полза пациента – клинични случаи и практически съвети за употреба
В света на дигиталната медицина с новите интраорални скенери Cara i500 и Cara i700

На Вашите въпроси отговаря Петър Брюсинг (Peter Brussing), майстор зъботехник, демонстратор в Kulzer

1.Може ли да се оцветяват монолитни корони от циркониев диоксид с универсалните боички на Kulzer (Stains Universal)?

Най-напред трябва да се нанесе адхезив за Zirconia 750 и да се изпече на 800 градуса за 10 минути, получава се гладка и блестяща повърхност. Това е важно, защото по този начин няма да е необходимо да се нанасят няколко слоя боички. Боичките се изпичат на 830-850 градуса за 40 секунди (в зависимост от керамичната пещ).

2. Как да се глазират монолитни корони от циркониев диоксид?

Необходимо е да се нанесе Zirkonia adhesive върху короната и да се изпече на 800 градуса. След това да се нанесе глазурата (предлага се прахообразна и пастообразна глазура) и да се изпече на 840 градуса без вакуум.

3. Отчупване на керамика при голяма конструкция до метал – как да извършим репаратура без да е необходимо да изработваме конструкцията отново ?

Трябва конструкцията да се почисти и подсуши за 20 минути на 350 градуса под вакуум (особено важно, ако е стояла по-дълго в устата на пациента). Мястото на отчупването  се пясъкоструира и  се нанася опакер. Подсушава се със сешоар, баз да се изпича отделно. След това е необходимо да се смесят дентин, инцизал с 10% от количеството им коректура, за да се оформи зъбът и да се изпече на 850 градуса с 40 секунди задръжка. Ако дефектът е голям  – печенето трябва да е под вакуум. За най-добър ефект в края цялата конструкция се гланцира отново, ако е необходимо може да се придаде матов нюанс с пемза.

4. Какво се използва за разреждане на паста опакерите на Heraceram?

За разреждане на пастообазните опакери на нашата керамика Heraceram се използва POL, но ако в момента не разполагате с тази течност може да разредите опакера си с течност за глазура и боички MF.

 

 

COMMENTS